....................................."Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν". Μιχ. Σπέγγος
..................................................."Η εξομολόγηση ενός πυρην. φυσικού" Ελληνικά Γράμματα

...κλείστε τα αυτιά σας στα παπαγαλάκια...κλικ στη φωτό...

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

Στοπ στα «Χρυσωρυχεία Θράκης»Το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας-Σαπών απέρριψε ομόφωνα τις τρεις αιτήσεις της εταιρείας.

Το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας-Σαπών απέρριψε ομόφωνα τις τρεις αιτήσεις της εταιρείας
Το θέμα των αδειών για μεταλλευτικές έρευνες από τη «Χρυσωρυχεία Θράκης» αφορούσε 28.000 στρέμματα σε περιοχή του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών

Του Νίκου Φωτόπουλου


Ομόφωνο «όχι» εισέπραξαν από το δημοτικό συμβούλιο Μαρώνειας-Σαπών οι τρεις αιτήσεις της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης» για άδειες μεταλλευτικών ερευνών. Για άλλη μία φορά, ένα δημοτικό συμβούλιο στον Εβρο ξεκαθαρίζει με απόφασή του ότι οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού δεν έχουν κανένα μέλλον στην περιοχή της Θράκης.

Στη συνεδρίαση που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης παραβρέθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής, αλλά ούτε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας προκειμένου να… υποστηρίξει τις αιτήσεις της! Μάλιστα η τοπική κοινότητα Κρωβύλης, διά του προέδρου της, κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε «να μην τολμήσουν να έρθουν στην περιοχή» παρόμοιες εταιρείες.

Η απόφαση του Συμβουλίου
«Η απορριπτική απόφαση ήταν ομόφωνη απ’ όλες τις παρατάξεις και δεν ήταν η πρώτη φορά που αρνούμαστε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Και πέρυσι είχαμε απορρίψει παρόμοια αιτήματα της εταιρείας και στο μέλλον αν χρειαστεί και επανέλθει θα απορρίψουμε και αυτά», ξεκαθάρισε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας-Σαπών, Μιχάλης Μοσχίδης.
Βέβαια, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ουσιαστικά γνωμοδοτική, αφού την επί της ουσίας απόφαση λαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ωστόσο και η περιφέρεια πέρυσι είχε απορρίψει ανάλογα αιτήματα, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει και τώρα. Τότε, τα αιτήματα αφορούσαν την εκτέλεση 16 ερευνητικών γεωτρήσεων βάθους 300-400 μέτρων που προβλεπόταν να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα έξι μηνών από το πέρας της αδειοδότησης. «Κανείς στη Θράκη δεν θέλει μια υποτιθέμενη επένδυση που θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον και τις ζωές μας, με το πρόσχημα των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης», επισήμανε ο κ. Μοσχίδης.
Το θέμα των αδειών για μεταλλευτικές έρευνες από τη «Χρυσωρυχεία Θράκης» αφορούσε 28.000 στρέμματα σε περιοχή του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών. Επρόκειτο για τρεις αιτήσεις έκδοσης Αδειας Μεταλλευτικών Ερευνών (ΑΜΕ) που περιλαμβάνουν όλη την περιοχή της Κρωβύλης, μέρος της Παλαιάς Κρωβύλης και την περιοχή βόρεια των Ασκητών.

______________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου